Genital Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu Tedavi Nasıl Yapılır?
Yapılan çok yeni ve güvenilir bir bilimsel araştırmaya göre,dünyada her yıl 20 milyon kadın bulaşıcı cinsel hastalık kapıyor.Bulaşıcı hastalıklara yakalanan 20 milyon kadının yarısı 15-24 yaş arası genç kızlar ve kadınlardan oluşuyor.Özellikle AIDS,Hepatit gibi ciddi önem derecesine sahip hastalıklar kadın sağlığını tehdit ediyor.Hayatı tehdit etmeyen basit derecedeki enfeksiyon ve mantarlar ise,sosyal ve cinsel hayatı etkileyip yaşam kalitesini düşürüyor.
Vajina ve genital bölge sağlığına gereken önemi veren kadınların bu hastalıklara yakalanma riski büyük oranda azalıyor.Vajina sağlığına dikkat etmenin yanı sıra,genel hijyen kurallarına uyum,sağlıklı yeme-içme alışkanlıkları da hastalık kapma riskini düşüren diğer etkenler.Bu yazımızda,bilimsel ve güvenilir kaynaklardan derlediğimiz verilerle,sağlıklı bir vajinanın nasıl olması gerektiğini açıklayıp,ardından vajinal hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri özetleyeceğiz.
Sağlıklı vajina nasıl olmalıdır?
Vajina,diğer tüm organlar gibi kendi sağlığını ve doğal ortamını korumayı amaçlayan üreme organıdır.Dış etkenlerin,bakterilerin,virüslerin yapabileceği hastalıklardan kendisini korumak için uygun bir PH değeri vardır.Sağlıklı bir kadında vajina Ph değeri 3,8-4,5 arasında olmalıdır.Hafif asidik bir ortam olan vajinada PH değerinin düşmesi veya yükselmesi enfeksiyon hastalıklarının habercisi olabilir.PH değerinin değişmesine paralele olarak akıntı ve vajinal koku da genital hastalık habercisi olabilir.
Yurtdışında satılan vajina PH ölçüm testleri ile evde vajina Ph değeri kolaylıkla ölçülebiliyor.Vajina iç duvarında 3-5 saniye bekletilen PH ölçer kağıt,vajina ortamının Ph değerine göre renk değiştiriyor.Bu test,jinekologlar tarafından daha profesyonel olarak ta yapılıyor.Vajina Ph ölçümü bir çok hastalığın teşhisi için yardımcı olsa da,tüm genital hastalıklarda yardımcı olduğu söylenemez.
Sağlıklı vajina için neler yemeli?
Vajina sağlığını genel vücut sağlığından ayırmak doğru olmaz.Sağlıklı bir beden için beslenme alışkanlıklarının da sağlıklı olması kaçınılmaz…Vajina PH değerini korumak için özellikle tüketilmesi gereken besinler ise;Kefir ve yoğurt.Bu iki besin,içerdikleri doğal probiyotikler sayesinde vajina sağlığının ve Ph değerinin korunmasında önemli rol oynuyorlar.Alkol,asitli ve gazlı içecekler ise vajina doğal ortamını olumsuz etkiliyorlar.
Yediğimiz şeylerin vajina kokusuna neden olması ise gayet normal.Rahatsız etmeyecek derecede kokuya neden olan doğal gıdaların başında elbette sarımsak ve soğan geliyor.Baharatlı yemeklerde geçici vajina kokusuna neden olabiliyor.Bu kokular 2-3 gün içerisinde ortadan kaybolan doğal ekşimsi kokulardır.Yeşil yapraklı sebzeler,mevsiminde tüketilen meyveler vajina doğal ortamının(florasının)korunması için mutlaka tüketilmeli.
Vajinal hastalıklardan korunmak için nelere dikkat etmeli?
- Cinsel ilişkide erkeğin prezervatif(kondom)kullanmasını sağlayın.
- %100 pamuklu iç çamaşırı kullanın.Sentetik iç çamaşırları genital bölgenin sağlıklı nefes almasını engeller,yüzeysel tahrişlere ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.
- Tampon kullanmayın.Özellikle deniz sezonunda kullanılan tampon,deniz suyunun asidik etkisiyle,vajina içinde PH değerinin değişmesine neden olur.Bu durum, fungal(mantar)enfeksiyonlarına ve diğer genital enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır.
- Vajina bölgesi bakımı için kimyasal yağlar kullanmayın.Organik yağları ve vajina temizliği için üretilmiş mendilleri tercih edin.
- Genital hijyen için kullanılan hijyen mendilleri,vajina parfümleri ve diğer tüm kimyasal bakım ürünleri vajina sağlığı için zararlıdır,kullanmayın.Uygun PH değerinde olan doğal temizleyiciler tercih edin.
- Uzun süre çok dar ve sıkan pantolonlar giymeyin.Dar jean ve taytlar yüzeysel sürtünme yoluyla oluşan enfeksiyonlara ve tahrişlere neden olabilir.
- Tahriş edici derecede kaşımayın.Çoğu vajinal enfeksiyonun başlangıç kaynağı sert ve tahriş edici şekilde kaşımaktır.Eğer kaşımanız gerekiyorsa hafifi kaşıyın.Pişik kremi sürün.Eğer kaşıntı devam ederse bir doktora görünün.
- Başkasının iç çamaşırını giymeyin.
- Her idrar yaptıktan sonra,genital bölgeyi hafifçe yıkayın ve çok iyi kurulayın.
- Vajina temizliğini önden arkaya doğru yapın.Arkadan öne yapılan(Anüs bölgesinden öne) vajina temizliği bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır.
- Genital bölge için lazer epilasyon yaptıracaksanız,sağlık ve hijyen şartlarına özen gösteren merkezleri tercih edin.Genital bölge temizliği yapıyorsanız,kendinize ait jilet ve kremler kullanın