Uyarıcı Parfümlere Bilimsel Bir Bakış
Bu yazımda,erkek ve kadınlarda, koklayınca cinsel isteği artırdığı iddia edilen parfümleri bilimsel veriler eşliğinde ele alıp,tavsiyelerde bulunacağım.
Kadın ve erkeklerin her geçen gün daha çok rağbet ettiği afrodizyak (azdırıcı) parfümlerin ve kokuların büyük kısmı suni feromon hormonu içermektedir.
İsterseniz önce feromon ne demek, onu bir tanımlayalım ,ardından kadın ve erkek cinsel isteğini artıran feromonlu parfümlerin etkili olup olmadığını bilimsel olarak açıklayalım;
Feromon nedir?
İlk olarak 1959 yılında Peter Karlson ve Martin Lüscher yılında tanımlanan feromon , o hayvanın çeşitli amaçlar için kullandığı kendisine ait kokusunu temsil etmektedir. Farklı feromon türleri bulunmaktadır.Örneğin; Avlanma bölgesinin sınırlarını belirlemek için kokusunu bırakan bir kaplan aslında oraya ‘’bölge/alan’’ feromonu bırakmakta,diğer kaplanların alanına girmesini önlemektedir.
En çok bililnen ve kullanılan diğer feromon türleri ise;İz feromonu,toplanma feromonu,çiftleşme (seks) feromonu,alarm feromonu olarak sıralanabilir.
Peki, insanlarda feromon var mı?
Bilimsel olarak varlığı kanıtlanmış üç çeşit insan feromonu vardır.Bunlar;Aksiller sterodiler,vajinal alifatik asitler ve uyarıcılardır.Hepsini tek tek ele almaktan ziyade,konumuzla ilgili olan,baştan çıkaran feromon türlerini inceleyelim;
Aksiller sterodiler
Testis,böbrek üstü bezleri ve yumurtalıklar tarafından salgılanırlar.Hem kadında hem de erkekte bulunurlar.Ergenliğe kadar aktif olmayan aksiller steroid salgılaması,kadın ve erkek tarafından farklıdır.Üç tipi bulunur;
Androstenol;Kadınlar tarafından salgılanan ve erkekte cinsel ilişki uyandıran kadın feromonu.Andorstenol’un etkinliğine dair bir çok çalışma bulunmaktadır.Bu alanda en saygın çalışmayı ise Chicago Üniversitesinden Martha McClintock yapmıştır.Androstenol salgılamanın kadını cazip hale getirdiğini ve arzulanmasına neden olduğunu kanıtlayan başka bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır.
Androstenone; Erkekler tarafından salgılanan ve kadınları çeken bir feromondur.1983 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada Androstenone feromonuna maruz kalan kadınların regl döneminde,yumurtlama döneminde tepkileri ölçülmüş ve androstenon kokusuna sahip erkekleri ; daha çekici,seksi,eğlenceli ve cinsel anlamda baştan çıkarıcı buldukları kanıtlanmıştır.
Androstadienone;Kadınlarda pozitif düşünmeyi ve mutluluk hislerini tetikleyen feromondur.
Kısaca özetlemeye çalıştığım üzere, feromon içeren, afrodizyak parfümler bilimsel anlamda etkili olabilirler.Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
- Kaliteli ve onaylı ürünler kullanın. ‘’Kadınları aşık eden parfüm’’ , ‘’ Erkekleri baştan çıkaran koku’’ , ‘’ Kadınları yatakta azdıran garantili damla’’ gibi reklamlara aldanmayın.İşe yarayan her ürünün bir maliyeti vardır.Ucuz parfüm ve kokulara boşa para harcamayın…
- Sahte ve taklit ürün almamak için güvenilir mağaza ve internet sitelerinden alışveriş yapın.
- Çok çekici olmak adına aşırı miktarda kullanmayın.Fazla kullanım sizi hem itici yapar hem de koku duyularınıza zarar verebilir.
Sonuç;Bazı erkekler ve kadınlar için kullanılan ‘’şeytan tüyü var’’ deyimi yukarıdaki üç feromon türüyle bağlantılı olabilir.
Sağlıklı bir cinsel yaşam dileklerimle…