Belki bilirsiniz,belli başlı koçluk ekolleri vardır ve hemen tüm koçlar eğitimini aldıkları ekolün koçluk sistemini uygularlar.Örneğin;Bir ekolde bilinç altı önemli iken,diğer ekolde ilişkiler önemli olabilmekte.Burada sorulması gereken soru şu bence;Bir ayakkabı her ayağa olur mu? Yani eğitimi alınan ekolün koçluk yaklaşımı danışana uymaz ise ne olacak? İşte bu sorundan dolayı,TAM Koçluk bir ekole bağlı değildir ve bu yaklaşımı anlamsız bulur.Anadolu gibi sosyal ve kültürel anlamda zaten karma olan bir coğrafyada tek tip koçluk yaklaşımı başarılı olamaz,kimseye bir yarar sağlamaz.
Sadece doğru sorular sorarak danışanın mevcut durumdan olmak istediği noktaya varmasına yardımcı olmak genel koçluk tanımıdır.Tüm koçlar söz birliği etmişçesine bu tanımı tekrarlayıp dururlar.Peki,bir ekolün beyaz dediğine diğerinin siyah dediği bir ortamda doğru sorunun tanımı ne? TAM Koçluk seanslarında standardize edilen,basma kalıp doğru sorular sorulmaz.Bu kültüre ait değerler ve sosyal dinamikler doğru sorular için temel bileşenlerdir.
Koçluk alanlar şu anlatacağım şeyi koçluk seanslarında düşünmüş olabilir,çünkü benim sıkça karşıma çıktı.’’Koç;Duruşu,mimikleri,cümleleri ve soruları ile sanki başka bir ülkenin vatandaşı gibiydi.Sanki ezberlediği şeyleri tekrar ediyordu ve çok yüzeyseldi.Bana hiç samimi gelmedi.’’Danışanla seviyeli ama samimi iletişim kuramayan,ezberlediği şeyleri tekrar eden bir koç,elbette samimi gelmez ve danışan bir daha danışmanlık almaz.TAM Koçluk seansları ,seviyeli ama samimi bir iletişim ortamında gerçekleşir.Hiç bir danışanı etkileme veya farklı görünme amacı güdülmez.Ne düşünüyorsak onu yaşar,ne yaşıyorsak onu paylaşırız.Farklı görünmeye çalışarak farklı olunmaz.Farklılık şekilde değil özdedir.
Danışana ‘’müşteri ‘’diyen, hatta bunu mesleğin etik standartları arasında gösteren yaygın koçluk anlayışı artık değişmelidir.Nasıl doktora giden bir hasta müşteri değilse,koçluk alan bir insan da müşteri değildir,olamaz! Koçluk hizmetinin elbette bir ücreti vardır ama bu ücret,danışan/koç ilişkisine müşteri/satıcı anlamı yüklememelidir.TAM Koçluk fayda görmeyeceğini düşündüğü çoğu danışanı geri çevirmiştir.Onlara yararı olabilecek farklı alternatifler sunmuştur ve sunmaktadır.
Kökleri en fazla 100 yıl öncesine dayanan yabancı koçluk ekolleri mi,yoksa Mevlana’nın,Yunus’un ,Pir Sultan’ın aşkımı daha insana dair?
TAM Koçlukta temel felsefe Aşktır…’’Tarifi Aşktır Mutluluğun’’ sloganı bu aşkın adımıza kazınmış halidir.Çünkü Aşkla dünyayı kavrama,Anadolu’nun ,yani bizim öz kültürümüzdür.Yunus Emre’den Kerem’e,Hacı Bektaş-i Veli’den Mevlana’ya yüzlerce aşık bu topraklardan çıkıp,aşkla hayatı anlamaya ve aydınlatmaya çalışmışlar,tüm dünyaya aşkın gücünü kanıtlamışlardır.